Skip to main content

HANS WIESMAN
BEELDEND KUNSTENAAR

Nieuws

Wandschildering Hans Wiesman op lijst 220 wandkunstwerken te Amsterdam

Tijdens een seminar over monumentale wandkunstwerken presenteerde de wethouder van Kunst en Cultuur te Amsterdam Touria Meliani op 6 december 2018 een lijst van 220 wandkunstwerken uit de periode 1945-1970, die voor vele generaties bewaard moeten blijven. “Deze toegepaste kunst is deel van ons erfgoed, een belangrijk en tastbaar stukje geschiedenis”, stelt de wethouder. De Amsterdams wandkunstwerken uit de wederopbouwtijd krijgen door deze inventarisatie de aandacht en de waardering die deze verdienen.

Alle Amsterdamse wandkunstwerken zijn beoordeeld op basis van drie criteria: architectuurhistorische, cultuurhistorische en kunsthistorische waarde.

Op de lijst is ook een muurschildering opgenomen, welke Hans Wiesman in 1959/1960 heeft vervaardigd voor ’t Twiske, een lagere school te Amsterdam, voorheen Landsmeer.

Hans Wiesman werkte bij de bouw van deze door architect Klein Schiphorst en Nico Andriessen ontworpen school, in het trappenhuis. De omgeving van de school vindt men terug in zijn voorstelling. Ter gelegenheid van de opening van de school schreef Levinus Tollenaar in het Haarlems Dagblad over de muurschildering: ‘ Het ritme van riet en de beweging van vissen en vogels zijn poëtisch vertaald in de beschrijving van het vlak met kleur en vorm: een geestelijk portret van het landschap”.

Toen voor de inventarisatie van het werk van Hans Wiesman de muren werden gefotografeerd, vertelde een leerkracht, dat het kunstwerk betrokken werd bij het onderwijs. De plaatsing op de lijst is een mooie bevestiging van deze waardering van de gebruikers van de school voor het kunstwerk.

 

Gerestaureerd betonreliëf heeft definitieve plek in het Reinaldapark te Haarlem

Ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling in Haarlem en Zandvoort in 2016 heeft de gemeente Haarlem de Kunstwacht te Delft opdracht gegeven het dubbelzijdige betonreliëf dat eertijds de ingang van het ARBO Unie gebouw aan de Oudeweg te Haarlem sierde te restaureren. Het reliëf werd ternauwernood van de sloop gered, toen een nieuwe eigenaar het gebouw van een ander uiterlijk voorzag. Tijdens de tentoonstelling heeft het reliëf drie maanden naast de ingang van het ABC Architectuurcentrum gepronkt.

Sinds mei 2018 heeft het reliëf een nieuwe plek gekregen in het Reinaldapark te Haarlem.

Wethouder Jur Botter heeft dit en enige andere kunstwerken officieel gepresenteerd.